maanantai 3. joulukuuta 2012

Missä vika??

Reilu kuukausi sitten sunnuntai-iltana Kendi ei päässyt makuultaan ylös ja aristi istumaan käymistä. Joutui "pumppaamaan" takajaloilla monia kertoja ennen kuin pääsi seisaalleen ja käveli hieman selkä köyryssä, mutta sohvalle hyppääminen ei tuottanut vaikeuksia. Muuten oli hyvin vaisu. Kopeloin selkää ja takajalkoja, mutta mistään ei löytynyt kipeää kohtaa. Soitin sitten päivystävälle ell., joka kuulemansa perusteella epäili selkä- tai reisilihasten venähtämistä, koska meillä oli aamulla ollut agitreenit. Sain ohjeeksi antaa kipulääkettä ja seurailla tilannetta. Annoin heti kipulääkettä, mutta se ei tuntunut illan aikana auttavan. Sunnuntai-iltana Kendi myös söin erikoisen hitaasti. Seuraavana aamuna ylösnouseminen oli jo helpompaa, mutta ei vielä normaalia. Kendi ei suostunut syömään aamuruokaa, mikä oli tosi outoa, koska ei ole ikinä ennen kieltäytynyt syömästä. Istumaan kävi käskettäessä, mutta kun oli itsekseen käymässä istumaan jätti sen useamman kerran kesken ja seisoi mieluummin. Jatkettiin kipulääkkeen antamista muutaman päivän ajan ja pikkuhiljaa oireet vähenivät ja lopulta loppuivat. Syömättömyyttä keski suunnilleen saman verran kuin fyysisiä oireita. Ajattelin lihasten tosiaan revähtäneen ja syömättömyyden johtuvan, noh en oikein tiedä mistä.. Sen jälkeen ei ole ollut mitään ongelmia, kunnes...

Eilen illalla huomasin Kendin roikottavan häntäänsä ja silloin tällöin jahtaavan sitä. Myös istumaan käymisessä oli samoja vaikeuksia, kuin edellis kerralla. Tunnustelin taas selkää, jalkoja ja häntää, ainoastaan häntää aristi, mutta sitäkin vain välillä. Anssi sanoi Kendin käyneen viikolla useamman kerran istumaan matolle ja näyttävän siltä kuin alkaisi vetää takapuoltaan siihen, mutta ei ollut kuitenkaan vetänyt vaan vain haistellut itseään. Lauantaina huomasin myös minä tuon oman takapuolen haistelun, mutta en pitänyt sitä mitenkään erikoisena. Muutoin Kendi oli normaali, mitä nyt hakeutui ehkä vähän enemmän viereen seisoskelemaan. Annoin taas kipulääkkeen.

Tänä aamuna häntä roikkui edelleen, joten soitin eläinlääkärille, joka epäili anaalirauhasia. Sain ajan vastaanotolle tarkempia tutkimuksia varten. Kerroin jo puhelimessa aiemmista oireiluista, joten lääkäri tunnusteli ensimmäisenä selkää ja takajalkoja. Näistä ei löytynyt mitään, joten seuraavaksi tutkittiin a-rauhaset. Jonkin verran tavaraa näissä oli, mutta ei niin paljoa, että aiheuttaisivat oireita. Sen sijaan eturauhanen tuntui suurehkolta, jolta se myös ultralla katsottaessa näytti. Kendi myös aristi selvästi eturauhasen painelua. Pissanäytteestä ei löytynyt kiteitä, mutta hieman verta (katsottiin väriä vaihtavalla paperiliuskalla). Lääkäri tutkii näytettä vielä lisää. Häntä vaikutti edelleen kipeältä, suunnilleen häntärauhasen kohdalta, mutta enemmänkin hännän sivuilta kuin päältä. Häntään ei ole tiedettävästi sattunut mikään. Kendi sai hormonipiikin niskaan eturauhasen takia ja lääkäri määräsi antibiootti- ja kipulääkekuurin, oli kyse sitten häntä- tai eturauhasesta. Katsellaan nyt sitten näillä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Molemmilla kerroilla oireet ilmestyivät melko samaan aikaan sunnuntai-iltana. Molempina sunnuntaina oltiin käyty agitreeneissä aamulla. Istumisvaikeus oli ainoa sama oire molemmilla kerroilla, ensimmäisellä kerralla ei hännässä ollut mitään vikaa ja nyt taas ei ollut vaikeuksia nousta makuulta ylös. Onko joillain yheyttä toisiinsa vaiko ei..? Lääkäri myös sanoin, että kipu eturauhasessa voi säteillä häntään. Tai sitten ei. Eturauhasen suuruuteen voi myös vaikuttaa se, että Hilmalla oli äskettäin juoksut. Tiedä näistä sitten.. Eturauhastvaivoihin auttaa kastraatio, joka onkin suunnitteilla molemmille pojille. Jotenkin vain olisin toivonut yksiselitteistä diagnoosia, vaan eihän se aina niin mene. Mutta toivottavasti nyt läkkeet auttaa edes johonkin, eikä vaivoja enää ilmenisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti